Πετεινός Wyandotte
Νεαρό ζευγάρι Wyandotte

Η όμορφη κότα που γεννά αρκετά αυγά, πέφτει συχνά κλώσσα και γίνεται στοργική μητέρα.

ΓΟΥΑΙΑΝΤΟΤ (WYANDOTTE)

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

H Γουάιντοτ (Wyandotte) είναι μια φυλή κότας που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Τα πρώτα δείγματα της ράτσας εμφανίστηκαν στα 1870. Οι κότες Γουάιντοτ (Wyandotte) είναι μια ήρεμη οικόσιτη ράτσα διπλού σκοπού, που εκτρέφεται τόσο για το κρέας όσο και για τα καφέ αυγά της. Εμφανίζονται σε διάφορα χρωματικά σχέδια και είναι δημοφιλείς σε επιδείξεις πτηνών. Η κότα Γουάιντοτ (Wyandotte) κάνει αυγά χρώματος απαλού ή σκούρου καφέ και συνήθως έχει ένα περιδέραιο από λευκά φτερά στο λαιμό της. Οι κότες Γουάιντοτ (Wyandotte) πέφτουν συχνά κλώσες και γίνονται αφοσιωμένες μητέρες.

=>Δείτε κι αυτό: Πόσο ζουν οι κότες;

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Στην εμφάνιση, η κότα Γουάιντοτ (Wyandotte) είναι ένα μετρίου μεγέθους πουλί με ροζ λειρί και γυμνά κίτρινα πόδια. Το πτέρωμά της είναι πλατύ και χαλαρό με απαλά φουντωτά πούπουλα στο πίσω μέρος.

Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Πουλερικών (American Poulrty Association, APA) αναγνωρίζει οκτώ χρωματισμούς, μαύρο, μπλε, κιτρινωπό, κιτρινωπό περιστερωτό, περιστερωτό (λευκό), χρυσό δαντελωτό, περδικωτό, ασημί δαντελωτό και ασημί στικτό. Στις νάνες εκδοχές, υπάρχουν ακόμα κιτρινωπές Columbian, κόκκινες με μαύρο στήθος, μπλε-κόκκινες, ραβδωτές, καφε-κόκκινες, και στο χρώμα σημύδας, όπως αναγνωρίζονται από το American Bantam Association. Υπάρχουν κι άλλοι χρωματισμοί που αναγνωρίζονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών. Συνολικά, διακρίνονται 17 χρωματισμοί.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι κότες Γουάιντοτ (Wyandotte) γεννούν γενικά περίπου 200 αυγά ανά έτος, ενώ μια εξαιρετική κότα μπορεί να γεννήσει μέχρι και 240 το χρόνο. Τα αυγά είναι καφετί χρωματισμού. Οι κότες φτάνουν σε βάρος περίπου τα 2,7 κιλά, ενώ οι πετεινοί φτάνουν τα 3,8 κιλά. Οι κότες γίνονται καλές κλώσσες. Η γονιμοποίηση είναι μερικές φορές δύσκολη λόγω της πυκνότητας και του πάχους των φτερών στην περιοχή της ουράς. Για τον ίδιο λόγο, υπάρχει προδιάθεση να μαζεύουν ακαθαρσίες στo πίσω μέρος, που πρέπει να καθαρίζεται τακτικά ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Η ράτσα κότας που γεννά τα "σοκολατένια" αβγά.

Η καθαρόαιμη φυλή κότας διπλής χρήσης με την όμορφη εμφάνιση και τον ευγενικό χαρακτήρα.

Η εξαιρετική κότα φάρμας διπλής χρήσης.

Η μεγαλόπρεπη ογκώδης κότα με το όρθιο παράστημα και το μεγάλο κεφάλι

Η ράτσα κότας από την Κίνα που έγινε μόδα στη Βρετανία.

Η μεγαλόσωμη παραγωγική ράτσα κότας διπλής χρήσης που γεννά πολλά αβγά.

Please reload