top of page

Ράτσα διπλής χρήσης με εμφάνιση και χαρακτήρα

Οικογένεια Όρπινγκτον (Orpington)

Ράτσα διπλής χρήσης με εμφάνιση και χαρακτήρα

ΟΡΠΙΝΓΚΤΟΝ (ORPINGTON)

ΓΕΝΙΚΑ

Η κότα Όρπινγκτον είναι μια καθαρόαιμη φυλή κότας διπλής χρήσης με πολύ όμορφη εμφάνιση και ευγενικό χαρακτήρα. Γεννά ικανοποιητικό αριθμό αυγών και φτάνει σημαντικό βάρος. Η εντυπωσιακή της εμφάνιση την έχει καθιερώσει ως πουλί επίδειξης, σε βαθμό τέτοιο ώστε γίνεται επιλεκτική εκτροφή της με έμφαση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να έχουν ατονίσει τα λειτουργικά της χαρακτηριστικά.

 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η ράτσα Όρπινγκτον ανήκει στην Αγγλική Κλάση πουλερικών και αναπτύχθηκε στην επαρχία του Κεντ της Αγγλίας στην πόλη ΄Ορπινγκτον, απ’ όπου έλκει και το όνομά της. Η Όρπινγκτον είναι το αποτέλεσμα των διασταυρώσεων που έκανε ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος εκτροφέας, ο Γουίλλιαμ Κουκ, που ήταν αμαξάς στο επάγγελμα, ο οποίος βάλθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα να αναπτύξει μια ράτσα κότας που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις Αμερικάνικες φυλές σε λειτουργικότητα, αλλά ταυτόχρονα να έχει λευκό δέρμα, που ήταν και η προτίμηση των Άγγλων καταναλωτών, έναντι των αμερικανικών φυλών που είχαν κυρίως κίτρινο δέρμα.

Η βασική ιδέα που ακολούθησε ήταν να διασταυρώσει κόκορες Μινόρκα με κότες μαύρες Πλύμουθ Ροκ και μετά διασταύρωσε τους απογόνους τους με πουλιά της φυλής Λάνγκσαν με καθαρά πόδια. Ο στόχος του ήταν να αναπτύξει μια φυλή μεγάλης αντοχής, που να παίρνει βάρος γρήγορα και να γεννάει μεγάλο αριθμό αυγών. Ως αποτέλεσμα, το 1886 παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό μια νέα καθαρόαιμη ράτσα που μέσα σε μια δεκαετία είχε καθιερωθεί στην Αγγλία και ήδη είχε αρχίσει και η εξαγωγή της σε άλλες χώρες. Οι κότες Όρπινγκτον έφτασαν στην Αμερική ήδη από το 1891, ενώ ο ίδιος ο Κουκ έφερε και παρουσίασε ένα μεγάλο φορτίο από τις κότες του στα 1903. Οι Αμερικάνοι εκτροφείς έδειξαν μεγάλη εκτίμηση στη ράτσα κυρίως λόγω του ποιοτικού της κρέατος και του μοναδικού κιτρινόφαιου της χρώματος, το χρώμα buff δηλαδή, που την ξεχώριζε από τις περισσότερες άλλες ράτσες διπλής χρήσης.

=>Δείτε κι αυτό: Νέες κότες στο κοτέτσι

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η κότα Όρπινγκτον είναι ένα βαρύ, μεγαλόσωμο και φαρδύ πουλί με χαμηλό κέντρο βάρους, με αφράτο και μπόλικο πτέρωμα που την κάνει να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Το κάτω μέρος του πτερώματος φτάνει χαμηλά και φαίνεται σαν να καλύπτει σχεδόν τα πόδια της. Το σώμα της είναι χαρακτηριστικά καμπυλωτό από κάτω, με σχετικά μικρή πλατή και μικρό κεφάλι, στο οποίο φέρει ένα σχετικά μετρίου μεγέθους μονό λειρί.

 

Το βάρος της Όρπινγκτον κυμαίνεται από 3,6 ως 4,5 κιλά για τον κόκορα και από 2,7 ως 3,6 κιλά για την κότα. Αρχικά η ράτσα λέγεται ότι γεννούσε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αυγών, πάνω από 250 το χρόνο, όμως με το πέρασμα των χρόνων δόθηκε έμφαση στην εκτροφή με βάση την εμφάνιση, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν τα λειτουργικά της χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά η ράτσα εξακολουθεί να θεωρείται δυνατή στην παραγωγή αυγών, ως οικόσιτη, με περίπου 175-200 μεγάλα αυγά καφέ χρώματος ετησίως.

ΧΡΩΜΑΤΑ

Ο Κουκ έδωσε έμφαση στην αρχή στα λειτουργικά χαρακτηριστικά και τον κορμό της νέας ράτσας και μετά στα χρώματα. Το πρώτο χρώμα που παρουσίασε ήταν η Μαύρη Όρπινγκτον και ύστερα η Λευκή Όρπινγκτον, η Κιτρινόφαιη (η λεγόμενη Buff) και η Στικτή. Ο γαμπρός του Κουκ, ονόματι Γκίλμπερτ, αργότερα ανέπτυξε τη Μπλε Όρπινγκτον και το χρώμα του Κούκου.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Οι κότες Όρπινγκτον είναι πολύ όμορφα πουλιά με εντυπωσιακή εμφάνιση και ευγενικό χαρακτήρα. Είναι κατάλληλες για οικόσιτες, τόσο ως διακοσμητικές όσο και ως λειτουργική ράτσα, με καλή παραγωγή σε αυγά και κρέας. Οι κότες της ράτσας Όρπινγκτον κάθονται συχνά κλώσσες και γίνονται πολύ καλές μάνες.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Όρπινγκτον (Orpington)

Η καθαρόαιμη φυλή κότας διπλής χρήσης με την πολύ όμορφη εμφάνιση και τον ευγενικό χαρακτήρα.

Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την ιδιαίτερη ράτσα κότας.

Μαράν (Marans)

Η ράτσα κότας που γεννά τα "σοκολατένια αβγά"

Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την ιδιαίτερη ράτσα κότας.

Μπράχμα (Brahma)

Η επιβλητική ράτσα κότας με το αρχοντικό παράστημα

Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την ιδιαίτερη ράτσα κότας.

Γουάιαντοτ (Wyandotte)

Η όμορφη κότα που γεννά αρκετά αυγά, πέφτει συχνά κλώσα και γίνεται στοργική μητέρα.

Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την ιδιαίτερη ράτσα κότας.

Κοτσίν (Cochin)

Η ράτσα κότας με καταγωγή από την Κίνα που έγινε μόδα στη Βρετανία

Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την ιδιαίτερη ράτσα κότας.

Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock)

Η εξαιρετική κότα φάρμας διπλής χρήσης

Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την ιδιαίτερη ράτσα κότας.

Όστραλορπ (Australorp)

Η μεγαλόσωμη παραγωγική ράτσα διπλής χρήσης που γεννά πολλά αβγά

Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την ιδιαίτερη ράτσα κότας.

Η σημασία που έχουν οι κούρνιες για τις κότες

Υλικά, θέση, συμβουλές.

Πού τοποθετούμε τις κούρνιες, από τι υλικά μπορούμε να τις φτιάξουμε και συμβουλές κατασκευής.

Πλύσιμο και συντήρηση αβγών

Είναι σωστό να πλένουμε τα αβγά;

Πότε πλένουμε τα αβγά; Πώς τα συντηρούμε; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Όταν οι κότες τρώνε τα αβγά

Ένα ενοχλητικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Γιατί οι κότες τρώνε τα αβγά; Τι μπορούμε να κάνουμε;

Οι κότες τον χειμώνα

Προετοιμάζοντας το κοτέτσι για το κρύο.

Ποιους παράγοντες πρέπει να προσέξουμε τον χειμώνα για την υγεία των πτηνών.

Πόσο ζουν οι κότες;

Η ζωή στον ορνιθώνα

Η ηλικία που μπορεί να φτάσουν οι κότες εξαρτάται κυρίως από τη ράτσα, τη χρήση και τον τόπο διαβίωσης.

bottom of page