Κότα Μπράχμα
Πουλάδα Μπράχμα
Νεαρά Μπράχμα

Η μεγαλειώδης ράτσα κότας

ΜΠΡΑΧΜΑ (brahma)

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς την καταγωγή της κότας Μπράχμα (Brahma). Επικρατέστερη φαίνεται αυτή που τη θέλει να έχει αναπτυχθεί ως ράτσα στις ΗΠΑ από μεγάλες όρνιθες που εισήχθησαν από το Κινέζικο λιμάνι της Σαγκάης, και γι αυτό ήταν στην αρχή γνωστές ως «πουλιά Σαγκάης». Πιθανότατα κάποια περιορισμένη διασταύρωση με κότες Chittigong, από το σημερινό Bangladesh, έδωσαν στην Μπράχμα το χαρακτηριστικό σχήμα του κεφαλιού και το λειρί τύπου «pea comb», που τη διακρίνει από την κότα Κοτσίν (Cochin), που είναι μια άλλη ράτσα που προέρχεται από τα πουλιά «Σαγκάης».Οι κότες Μπράχμα εξήχθησαν για πρώτη φορά προς την Αγγλία τον Δεκέμβρη του 1852, όταν ο George Burnham έστειλε ως δώρο εννέα «γκρίζα Σαγκάης» στην Βασίλισσα Βικτώρια. Η ποικιλία Dark Brahma (Σκουρόχρωμο Μπράχμα) αναπτύχθηκε από Άγγλους εκτροφείς από αυτό το αρχικό κοπάδι και αργότερα εξήχθη εκ νέου στις ΗΠΑ.

=>Δείτε κι αυτό: Πόσο ζουν οι κότες;

Οι ποικιλίες Light Brahma (Ανοιχτόχρωμο Μπράχμα) και Dark Brahma (Σκουρόχρωμο Μπράχμα) συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη έκδοση, το 1874, του ΠροτύπουΤελειότητας (Standard of Perfection)του Αμερικανικού Συνδέσμου Πουλερικών (American Poultry Association). Η ποικιλία Buff (κιτρινωπή) προστέθηκε αργότερα, το 1924 ή το 1929.Η φυλή Μπράχμα ήταν η κύρια φυλή κρέατος στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1850 μέχρι περίπου το 1930. Μερικά πουλιά ήταν πολύ μεγάλα και είχαν καταγραφεί πετεινοί με βάρος περίπου 8 κιλών και κότες 6 κιλών.Θεωρείται ότι η φυλή Μπράχμα έχει απώτερη προέλευση από την Ινδία, γύρω από την περιοχή του ποταμού Βραχμαπούτρα (Brahma Putra).

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΗΣ

Η κότα Μπράχμα είναι ένα ογκώδες αρχοντικό πουλί, με όρθια κορμοστασιά και μεγάλο κεφάλι. Όταν στέκεται μοιάζει να σχηματίζει ένα V και στέκεται ιδιαίτερα ψηλά, τα αρσενικά περισσότερα από τα θηλυκά. Τα πόδια τους είναι δυνατά, με πούπουλα που καλύπτουν μέχρι χαμηλά στο μεσαίο δάκτυλο, με πτέρωμα που κανονικά είναι πιο πυκνό από αυτό της κότας Κοτσίν (Cochin).Το βάρος της κυμαίνεται γύρω στα 5,5 κιλά για τους πετεινούς και 4,5 κιλά για τις κότες. Η κότα Μπράχμα είναι καλή ωοτόκος κότα για το χειμώνα και γεννά μεγάλα καφετί αυγά των 55-60 γραμμαρίων.

=>Δείτε κι αυτό: Οι κότες τον χειμώνα

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Το Αμερικανικό Πρότυπο της φυλής περιλαμβάνει τρεις ποικιλίες Μπράχμα: την ανοιχτόχρωμη (Light), τη σκουρόχρωμη (Dark) και την κιτρινωπή (Buff). Η Ανοιχτόχρωμη έχει ως βασικό χρώμα το λευκό, με μαύρα διακοσμητικά φτερά με λευκό περίγραμμα και μαύρη ουρά. Στη Σκουρόχρωμη ποικιλία παρατηρούνται οι πιο εμφανείς διαφορές ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό πουλί. Η κότα έχει ένα σκούρο γκρι πτέρωμα με μαύρες ραβδώσεις με την ίδια διακόσμηση στο λαιμό με την Ανοιχτόχρωμη, ενώ ο κόκορας έχει λευκό και μαύρο διακοσμητικό πτέρωμα, με στήθος και ουρά μαύρα. Τα φτερά του Σκουρόχρωμου Μπράχμα είναι λευκά στους ώμους και τα κύρια φτερά έχουν λευκό περίγραμμα. Τα κιτρινωπά (Buff) Μπράχμα έχουν τους ίδιους χρωματισμούς με τα ανοιχτόχρωμα και τα σκουρόχρωμα, με τη διαφορά ότι το βασικό κυρίαρχο χρώμα είναι χρυσοκίτρινο αντί για λευκό.Ο Αυστραλιανός Σύνδεσμος Πουλερικών (Australian Poultry Association) έχει δεχτεί και άλλες ποικιλίες όπως η μαύρη, η μπλε, η περδικόχρωμη (partridge), η στικτή καφέ (crele), και η ραβδωτή (barred).

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Η ράτσα κότας που γεννά τα "σοκολατένια" αβγά.

Η εξαιρετική κότα φάρμας διπλής χρήσης.

Η μεγαλόσωμη παραγωγική ράτσα κότας διπλής χρήσης που γεννά πολλά αβγά.

Η καθαρόαιμη φυλή κότας διπλής χρήσης με την όμορφη εμφάνιση και τον ευγενικό χαρακτήρα.

Η όμορφη κότα με το δαντελωτό πτέρωμα που πέφτει συχνά κλώσα και γίνεται στοργική μητέρα.

Η ράτσα κότας από την Κίνα που έγινε μόδα στη Βρετανία.

Οι κότες δεν είναι μόνο από τα πιο παραγωγικά πλάσματα του ζωικού βασιλείου, αλλά είναι και εξαιρετικά χαριτωμένη συντροφιά σε κάθε αυλή που φιλοξενούνται.

Please reload