Η φυλή Όστραλορπ (Australorp)

Η μεγαλόσωμη παραγωγική ράτσα που γεννά πολλά αβγά

ΟΣΤΡΑΛΟΡΠ (AUSTRALORP)

Η κότα Όστραλορπ (Australorp) είναι μια ράτσα κότας με καταγωγή από την Αυστραλία, που αναπτύχθηκε ως χρηστική ράτσα με έμφαση στην ωοτοκία. Έγινε πολύ δημοφιλής ήδη από τα 1920 αφού η ράτσα είχε σπάσει πολυάριθμα παγκόσμια ρεκόρ ωοτοκίας και από τότε παραμένει δημοφιλής ράτσα στον δυτικό κόσμο.

 

Θεωρείται η επίτιμη Εθνική Ράτσα Κότας Αυστραλίας και το πιο γνωστό της χρώμα είναι το μαύρο, που είναι και το μόνο χρώμα που αναγνωρίζεται επισήμως και στις ΗΠΑ. Στην πατρίδα της αναγνωρίζονται ακόμα το μπλε και το λευκό χρώμα, ενώ ο Όμιλος Πουλερικών της Νότιας Αφρικής (Poultry Club South Africa) αναγνωρίζει και άλλα χρώματα όπως το κιτρινωπό (buff), χρυσό, splash, και το σταρένιο δαντελωτό.

Το πρωταρχικό κοπάδι που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της ράτσας Όστραλορπ (Australorp) εισήχθη στην Αυστραλία από την Αγγλία από τα αγροκτήματα με τις Μάυρες Όρπινγκτον (Black Orpington) των Γουίλλιαμ Κουκ (William Cook) και Τζόζεφ Πάρτινγκτον (Joseph Partington) την περίοδο μεταξύ 1890 και 1900. Οι τοπικοί εκτροφείς έκανα διασταυρώσεις αυτού του αρχικού κοπαδιού με αίματα από με ράτσες Μινόρκα (Minorca), Λευκή Λέγκχορν (White Leghorn) και Λανγκσαν (Langshan) για να βελτιώσουν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της Όρπινγκτον. Κάποιες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για χρήση της ράτσας Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock). Η έμφαση δόηθηκε στα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Τα πουλιά που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία έγιναν γνωστά ως Αυστραλιανές Μαύρες Όρπινγκτον (Australian Black Orpingtons), δηλαδή Όστραλορπ (Australorp).


Σήμερα οι κότες Όστραλορπ (Australorp) έρχονται τόσο σε κανονικό (μεγάλο) μέγεθος, όσο και σε νάνο (bantam) και διάφορα χρώματα.

Η ικανότητα ωοτοκίας των Όστραλορπ (Australorp) ήταν αυτή που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή στην ράτσα, όταν στα 1922-23 μια ομάδα από έξι κότες σημείωσαν παγκόσμια επίδοση γεννώντας συνολικά 1.857 αυγά, δηλαδή 309,5 αυγά ανά κότα κατά μέσο όρο, σε μια δοκιμή 365 ημερών (ενός έτους). Σημειώνεται ότι αυτά τα νούμερα επιτέυχθηκαν χωρίς τον τεχνητό φωτισμό των σημερινών πτηνοτροφίων. Με αυτές τις επιδόσεις ακολούθησαν αθρόες εισαγωγές της ράτσας προς την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Νότια Αφρική, τον Καναδά και το Μεξικό. Οι καλοπεριποιημένες Όστραλορπ (Australorp) γεννούν κατά μέσο όρο περίπου 250 αυγά τον χρόνο. Έχει παρατηρηθεί ρεκόρ, όταν μια κότα Όστραλορπ (Australorp) γέννησε 364 αυγά σε 365 ημέρες. Θεωρούνται ακόμα ικανές κλώσσες και μητέρες. Όλα αυτά καθιστούν σήμερα την ράτσα Όστραλορπ (Australorp) μια από τις πιο εξαιρετικές μεγαλόσωμες καθαρόαιμες ράτσες κότας.

Το βάρος τους φτάνει τα 3,9 - 4,7 κιλά για τον κόκορα και 3,3 - 4,2 κιλά για την κότα. Η νάνα εκδοχή φτάνει τα 1,2 κιλά για τον κόκορα και 790 γρ για την κότα.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Η ράτσα κότας που γεννά τα "σοκολατένια" αβγά.

Η φυσική προστασία των αβγών. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από βρώμικα αβγά. Πότε είναι σωστό να πλένουμε τα αβγά. Πώς γίνεται το πλύσιμο με ασφάλεια. Πότε τα αβγά χρειάζονται συντήρηση στο ψυγείο. Τι πρέπει να κάνουμε για να μαζεύουμε καθαρά αβγά που δεν χρειάζονται πλύσιμο.

Γιατί οι κότες τρώνε μερικές φορές τα αβγά τους. Τι κάνουμε για να μη συμβεί αυτό. Ποια μέτρα παίρνουμε αν συμβεί κάποια κότα να τρώει τα αβγά.

Please reload