Κλώσα Κοτσίν με κλωσόπουλα
Κότα Κοτσίν

Η ράτσα κότας από την Κίνα που έγινε "μόδα" στην Βρετανία

ΚΟΤΣΙΝ (COCHIN)

Το όνομα της ράτσας Κοτσίν (Cochin) προέρχεται από κινέζικη λέξη που χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε μεγάλη σε μέγεθος κότα ή ακόμα και φαγητό που φτιάχνεται με τέτοια. Η ράτσα  Κοτσίν (Cochin) εκτράφηκε αρχικά στην Κίνα και αργότερα εξήχθη στην Βρετανία και στην Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ως πολύ ξεχωριστή ράτσα όρνιθας, κέρδισε γρήγορα δημοφιλία ανάμεσα στους φίλους του είδους στις αγγλόφωνες χώρες, λανσάροντας στην ουσία αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως "μόδα της κότας". Όχι μόνο ήταν αυτή η ράτσα η μεγαλύτερη γνωστή, με κόκορες που ζύγιζαν ως και 5 κιλά, αλλά ακόμα το μαλακό και πλούσιο πτέρωμά της, παρόμοιο με αυτό των Ιαπωνικών Σίλκις (Japanese Silkie), την έκανε εντυπωσιακή τονίζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο μέγεθός της. Η ράτσα χρησίμευσε επιτυχώς ως βάση για την ανάπτυξη άλλων ποικιλιών.

Υπάρχει και σε μικρόσωμη (νάνα) εκδοχή, που συχνά αποκαλείται "νανάκι Πεκίνου", αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με την πραγματική ράτσα "νανάκι Πεκίνου" (Pekin Bantam) που είναι ξεχωριστή ράτσα.

=>Δείτε κι αυτό: Οι κότες τον χειμώνα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ράτσας  Κοτσίν (Cochin) είναι το πληθωρικό πτέρωμα που καλύπτει το πτηνό μέχρι χαμηλά στο πόδι και το πέλμα.Το δέρμα κάτω από τα φτερά είναι κίτρινο και το χρώμα του αυγού είναι ανοιχτό καφετί. Τα αυγά είναι μετρίου μεγέθους. 


Το  τυπικό βάρος είναι 5 κιλά για τον κόκορα, 4 κιλά για πετεινάρι, 3,9 κιλά για την κότα και 3,2 κιλά για την πουλάδα. Η ποικιλία των χρωμάτων περιλαμβάνει κιτρινωπό (buff), μαύρο, περδικωτό (partridge), μπλε, ασημοδαντελωτό, πιτσιλωτό (splash), χρυσοδαντελωτό, και λευκό. Οι κότες  Κοτσίν (Cochin) μπορεί να έχουν κατσαρωμένο πτέρωμα που καμπυλώνει προς τα έξω.

Οι  Κοτσίν (Cochin) έχουν φήμη ως καλές μητέρες, ακόμα και θετές για άλλες ράτσες, και γεννούν αρκετά αυγά αλλά συνήθως όχι για πολλές περιόδους. Οι κότες  Κοτσίν (Cochin) είναι επίσης καλές κότες για οικόσιτες καθώς είναι πολύ εξημερωμένες και θεωρούνται γενικά από τις πιο "φιλικές" ράτσες κότας. Είναι σχετικά ήσυχες και ήρεμες ως χαρακτήρες.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Η ράτσα κότας που γεννά τα "σοκολατένια" αβγά.

Η καθαρόαιμη φυλή κότας διπλής χρήσης με την όμορφη εμφάνιση και τον ευγενικό χαρακτήρα.

Η εξαιρετική κότα φάρμας διπλής χρήσης.

Η μεγαλόπρεπη ογκώδης κότα με το όρθιο παράστημα και το μεγάλο κεφάλι

Η μεγαλόσωμη παραγωγική ράτσα κότας διπλής χρήσης που γεννά πολλά αβγά.

Η όμορφη κότα με το δαντελωτό πτέρωμα που πέφτει συχνά κλώσα και γίνεται στοργική μητέρα.

Please reload