top of page

Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock)

Η εξαιρετική κότα φάρμας διπλής χρήσης

Η ράτσα Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock)


Η κότα Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock), ή αλλιώς απλά Ροκ (Rock) ή Μπάρντ Ροκ (Barred Rock) (από το πιο δημοφιλή χρωματισμό τους - τον πετρογραμμωτό), είναι μια ράτσα κότας με προέλευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) είναι ράτσα διπλού σκοπού (αυγά - κρέας), με αντοχή στο κρύο, και άρα πολύ καλή επιλογή για μικρές φάρμες ή ως οικόσιτη ράτσα.


Συχνά οι όροι Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) και Μπάρντ Ροκ (Barred Rock) χρησιμοποιούνται ως ισοδύναμοι, όμως η σωστή χρήση του όρου Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) είναι για να περιγράψει το σύνολο της ράτσας και όχι μόνο την ποικιλία του συγκεκριμένου χρωματισμού.


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η κότα Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) αναπτύχθηκε στην Νέα Αγγλία (New England) στα μέσα του 19ου αιώνα και επιδείχθηκε ως ράτσα για πρώτη φορά στα 1849. Διάφοροι διεκδίκησαν την πατρότητά της, χρησιμοποιώντας διασταυρώσεις διαφόρων ρατσών όπως Δομινικανές (Dominiques), Μαύρες Ιάβας (Black Javas), Κοσέν (Cochins), και ίσως και Μαλαισίας (Malays) και Ντόρκινς (Dorkings). Ο John C . Bennett (1804 -1867) τελικά πιστώθηκε ως ο δημιουργός τους ή αυτός που τις έκανε ευρέως γνωστές.

Οι Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) αναπτύχθηκαν ως ράτσας διπλού σκοπού, δηλαδή τόσο για αυγοπαραγωγή όσο και για το κρέας τους. Οι πρώτες Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) ήταν της πετρογραμμωτής ποικιλίας Μπάρντ Ροκ (Barred Rock) και οι άλλες ποικιλίες ακολούθησαν αργότερα.


Η ράτσα έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής και μάλιστα, μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καμία άλλη ράτσα δεν την ξεπερνούσε σε εύρος χρήσης στις ΗΠΑ. Η δημοφιλία της οφειλόταν στις εξαιρετικές της ιδιότητες ως κότα φάρμας: αντοχή, ήμερος χαρακτήρας, αναπαραγωγή, και εξαιρετική παραγωγή αυγών και κρέατος.


Οι περισσότερες από τις άλλες ποικιλίες της ράτσας προέρχονται από παρόμοιες ράτσες που χρησιμοποιήθηκαν για την γραμμωτή ποικιλία Μπαρντ Ροκ (Barred Rock). Τα φτερά της ποικιλίας αυτής συχνά χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή δολωμάτων (ψεύτικης μύγας) για ψάρεμα σε γλυκά νερά (fly fishing).


H ράτσα Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) γνώρισε ένδοξες στιγμές ακόμα και στον επιστημονικό κόσμο όταν ο Francis Peyton Rous, ένας παθολόγος ερευνητής του Πανεπιστημίου Rockfeller στην Νέα Υόρκη την χρησιμοποίησε στην μελέτη των ιογενών καρκινογενέσων και ανακάλυψε το 1911 τον ιό retrovirus (σήμερα γνωστό ως Rous sarcoma virus), που είναι υπεύθυνος για νεοπλασματικούς όγκους στις κότες, που είανι χαρακτηριστικό της ράτσας. Η ανακάλυψη αυτή έφερε στον Rous το Νόμπελ Ιατρικής το 1966.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) είναι μεγάλου μεγέθους κότες που ζουν πολύ. Μερικές ποικιλίες είναι ιδιαίτερα καλές για αυγοπαραγωγή ενώ άλλες καταλληλότερες για παραγωγή κρέατος.


Έχουν γενικά μακριά πλατιά ράχη, μέτρια βαθύ αλλά γεμάτο στήθος και κίτρινο δέρμα και πόδια. Οι κότες έχουν βαθιά κοιλιακή χώρα, σημάδι καλής δυνατοτήτας αυγοπαραγωγής.


Το πρόσωπο της Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) είανι κοκκινωπό με κόκκινους λοβούς αυτιών, έντονο κίτρινο ράμφος και μονό λειρί μετρίου μεγέθους.


Το πτέρωμα τους είναι σχετικά χαλαρό και κοντό. Το πτέρωμα της κοιλιάς είναι μαλακό σαν τα πτίλα των νεοσσών.


Ο χαρακτήρας τους, τόσο των θηλυκών όσο και των κοκοριών, είναι ήρεμος και τα πηγαίνουν πολύ καλά με άλλα ζώα της φάρμας και με τους ανθρώπους. Οι κότες θα πέσουν συχνά κλώσσες και γίνονται καλές μητέρες όταν βρεθούν στο σωστό περιβάλλον.


ΑΥΓΑ

Οι Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock) γεννούν μεγάλα αυγά που το χρώμα τους ποικίλει από ανοιχτό ως μέτριο καφέ με με μια δόση από ροζ. Οι κότες γεννούν αυγά και κατά το χειμώνα αλλά με μειωμένο ρυθμό. Η ετήσια ποσότητα αυγών εξαρτάται από τα γονίδια των πουλιών.


ΒΑΡΟΣ

Το τυπικό βάρος των Πλύμουθ Ροκ (Plymouth Rock), όπως έχει οριστεί από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Πουλερικών (American Poultry Association), είναι 4,3 κιλά για τον κόκκορα, 3,4 κιλά για την κότα, 3,6 για τα πετεινάρια και 2,7 για τις πουλάδες.

Μοιραστείτε το:

Όταν οι κότες τρώνε τα αβγά

Πλύσιμο και συντήρηση των αβγών

Η σημασία που έχουν οι κούρνιες για τις κότες

Βάζοντας νέες κότες στο κοτέτσι

Αναλογία αρσενικών-θηλυκών νεοσσών κατά την εκκόλαψη αβγών κότας

Οι κότες τον χειμώνα

Πόσο ζουν οι κότες;

Το ήξερες αυτό;

bottom of page