top of page

Μαράν ή Μάρανς (Marans)

Η ράτσα που γεννά τα σοκολατένια αβγά

Η Κότα Ράτσας Μαράν ή Μάρανς (Marans)


Οι κότες Μαράν είναι μια φυλή κότας που προέρχεται από το μικρό λιμάνι Marans στη δυτική Γαλλία (γι αυτό και η ορθή ονομασία είναι "Μαράν" και όχι "Μάρανς", από την σωστή προφορά της πόλης καταγωγής τους).


Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό της ράτσας είναι τα περίφημα σοκολατένια αυγά, δηλαδή τα αυγά με το πολύ σκούρο καφέ χρώμα, το οποίο όσο πιο σκούρο είναι, τόσο πιο περιζήτητα είναι τα αυγά από τους θαυμαστές της ράτσας.

Πρόκειται για ράτσα διπλής χρήσης, για κρέας και αυγά, που αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και γεννά 150 - 180 αυγά ετησίως ανάλογα με την ποικιλία. Οι επιδόσεις της στην αυγοπαραγωγή είναι επομένως μέτριες, όμως αυτό αντισταθμίζεται από το σπάνιο χρώμα των αυγών και την ποιότητα του κρέατός της.


Η ράτσα ανέχεται καλά την υγρασία, μια που ιστορικά αναπτύχθηκε σε ελώδεις περιοχές της δυτικής Γαλλίας.


Οι κότες της ράτσας Μαράν έχονται σε δύο βασικές ποικιλίες, στην αρχική Γαλλική η οποία μπορεί να έχει λίγα φτέρα στα πόδια, και στην αγγλική ποικιλία με γυμνά πόδια χωρίς φτερά.


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ


Η ράτσα αναπτύχθηκε στη Γαλλία στις αρχές του 20ου αιώνα (1920) και φαίνεται ότι στην διαμόρφωση της αρχικής γαλλικής ποικιλίας χρησιμοποιήθηκαν διασταυρώσεις αρκετών φυλών, εισαγόμενων και γαλλικών, όπως οι Barred Plymouth Rock, Coucou de Malines, Croad Langshan, Faverolles και Rennes (Βρετάνη), ακόμα και Brakel και Gatinaise. 


Αργότερα, γύρω στα 1929, η ράτσα εισήχθη στην Αγγλία, όπου οι τοπικοί εκτροφείς ανέπτυξαν την ποικιλία με τα καθαρά πόδια, διασταυρώνοντας κυρίως την Γαλλική French Cuckoo Marans με αίματα Barred Rock.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ


Το Γαλλικό Πρότυπο αναγνωρίζει 9 χρωματισμούς: Cuckoo (Κούκος), Golden Cuckoo (Χρυσο-Κούκος), Black (Μαύρο), Birchen (Ασημο-μαύρο), Black Copper (Μαυρο-Χάλκινο), Wheaten (Σταρένιο, ανοιχτό καφέ), Black-tailed Buff (Κιτρινωπό με μαύρη ουρά), White (Λευκό), Columbian (Περιστερωτό ασπρό-μαυρο).


Από αυτούς, ο χρωματισμός Black Copper είναι ο πιο δημοφιλής της Γαλλικής ποικιλίας και θεωρείται ότι δίνει και τα πιο σκουρόχρωμα αυγά.


Σε αντίθεση, το Αγγλικό Πρότυπο αναγνωρίζει μόνο τέσσερις χρωματισμούς: Black, Dark Cuckoo (σκούρος Κούκος), Golden Cuckoo (χρυσο-Κούκος), και Silver Cuckoo (ασημο-Κούκος). Σύμφωνα με το Αγγλικό Πρότυπο τα πόδια της ράτσας είναι καθαρά (γυμνά, χωρίς φτερά) λευκού χρωματισμού, όπως λευκό είναι και το δέρμα (οι Άγγλοι είχαν ανέκαθεν προτίμηση για το λευκό δέρμα στα πουλερικά).


Το Αυστραλιανό Πρότυπο αναγνωρίζει εξίσου τα καθαρά και τα καλυμμένα πόδια, ενώ το Αμερικάνικο Πρότυπο αναγνωρίζει μόνο την ποικιλία με τα καλυμμένα πόδια.


Το ράμφος είναι λευκό ή κεράτινο, τα μάτια κόκκινα ή φωτεινό πορτοκαλί. Το μονό λειρί, το πρόσωπο και οι λοβοί των αυτιών είναι κόκκινα. Το βάρος της ράτσας φτάνει τα 3,5-4 κιλά για τον κόκκορα και 2,5-3 κιλά για την κότα.


ΕΚΤΡΟΦΗ


Η επιλεκτική εκτροφή των Μαράν για περισσότερα και πιο σκούρα αυγά είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλά διαφορετικά γονίδια, άρα η επιλεκτική αναπαραγωγή μόνο από τα πιο σκούρα αυγά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Επίσης η γονιμότητα και η εκκολαψιμότητα των αυγών δεν είναι από τα δυνατά στοιχεία της ράτσας. Κάποιοι εκτροφείς συστήνουν μεγαλύτερη αναλογία αρσενικών, έναν κόκκορα ανά 6-8 θηλυκά, σε σχέση με το συνηθισμένο (ένας κόκκορας για 10-12 κότες), προκειμένου να αυξηθεί η γονιμότητα των αυγών.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ


Οι κότες Μαράν είναι γενικά ήρεμα πουλιά, ήσυχα και καθαρά, με την έννοια ότι δεν λερώνουν εύκολα τις φωλιές τους.


Τα κοκκόρια έχουν και αυτά ήπιο χαρακτήρα και δύσκολα θα βρεθεί επιθετικός κόκκορας της ράτσας αυτής. Ο ήπιος χαρακτήρας τους κάνει την ένταξη νέων πουλιών στο κοπάδι πιο εύκολη σε σχέση με άλλες ράτσες που είναι πολύ επιθετικές όταν διαταράσσεται η ισορροπία της ιεραρχίας στο κοτέτσι.


Είναι καλές στη βόσκηση και θα αναζητήσουν την τροφή τους στο φυσικό περιβάλλον αν τους δοθεί η ευκαιρία.


Τα θηλυκά κάθονται κλώσσες. Οι κότες της ράτσας Μαράν διαβιώνουν καλά στο κρύο, αλλά δεν γεννούν ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Τα αυγά τους είναι μεγάλα χαρακτηριστικού σκούρου καφέ χρώματος και γεννούν περίπου 150-180 ετησίως.


Η κότα Μαράν σε περίληψη:

  • Γαλλικής προέλευσης, δύο βασικές ποικιλίες Γαλλική και Αγγλική

  • Διπλής χρήσης

  • Κόκκορας 3,5-4 κιλά , κότα 2,5-3 κιλά

  • 150-180 αυγά ετησίως

  • Εντυπωσιακό σκούρο καφέ χρώμα αυγών

  • Φιλικός χαρακτήρας

  • Κάθονται κλώσσες

  • Αυγά δύσκολα στην εκκόλαψη

  • Σχετικά σπάνια ράτσα

Μοιραστείτε το:

Όταν οι κότες τρώνε τα αβγά

Πλύσιμο και συντήρηση των αβγών

Η σημασία που έχουν οι κούρνιες για τις κότες

Βάζοντας νέες κότες στο κοτέτσι

Αναλογία αρσενικών-θηλυκών νεοσσών κατά την εκκόλαψη αβγών κότας

Οι κότες τον χειμώνα

Πόσο ζουν οι κότες;

Το ήξερες αυτό;

bottom of page