top of page

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Τα πιο παραγωγικά και φιλικά οικόσιτα ζωντανά

Η ΧΑΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ

Στα παλιά τα χρόνια, μαζί με το μποστάνι, ήταν συνηθισμένο τα νοικοκυριά να διατηρούν ένα κοπαδάκι κότες, για να έχουν τα φρέσκα αυγουλάκια τους αλλά και κανένα πουλερικό για το οικογενειακό τραπέζι.

Από τα μισά του προηγούμενου αιώνα όμως δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν υβρίδια από διασταύρωση καθαρόαιμων λειτουργικών φυλών, που μπορούσαν να παράγουν πολύ μεγάλο αριθμό αυγών σε βιομηχανοποιημένες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι τιμές των αυγών έπεσαν σημαντικά λόγω της μαζικής παραγωγής και προσφοράς, τάση που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την ανάπτυξη των σουπερμάρκετ.

Αν σε αυτές τις εξελίξεις προσθέσει κανείς και κάποιες εξάρσεις σαλμονέλας εκείνη την εποχή και την γενική τάση εγκατάλειψης της αγροτικής ζωής υπέρ της αστικής, μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός αυτών που διατηρούσαν κότες στο νοικοκυριό.

Ευτυχώς, τα τελευταία λίγα χρόνια, οι οικόσιτες κότες επιστρέφουν σε πολλές αυλές και μαζί ανανεώνεται το ενδιαφέρον για εξειδικευμένες καθαρόαιμες ράτσες, τόσο λειτουργικές όσο και διακοσμητικές.

Όσοι έχουν κότες στην αυλή τους γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο ιδιαίτερα χαλαρωτικό είναι να βλέπεις, και μόνο, τις κοτούλες να σκαλίζουν τη γη, ψάχνοντας για έντομα, σκουληκάκια και άλλους μεζέδες. Είναι τόσο χαριτωμένες που πολλοί ξεκινούν με λίγες κοτούλες, ίσα ίσα για τα φρέσκα αυγά, και τελικά φτάνουν να έχουν πολύ περισσότερες από όσες πραγματικά χρειάζονται, μόνο και μόνο επειδή τους κάνει κέφι να τις βλέπουν.

Οι κότες είναι από τα πιο παραγωγικά οικόσιτα ζώα. Τα αυγά τους είναι από τις πιο νόστιμες, θρεπτικές και υγιεινές τροφές που υπάρχουν. Και το καλύτερο είναι ότι έχοντας τις δικές μας κότες ελέγχουμε τι τρώνε και επομένως τι πάει στο αυγό που μας προσφέρουν. Έτσι είμαστε ήσυχοι ότι στα αυγά, που τρώμε και δίνουμε στα παιδιά μας, δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα αντιβιοτικά και άλλα κτηνιατρικά φάρμακα και κατάλοιπα. Όσοι έχουν κότες ξέρουν πολύ καλά ότι η γεύση και η ποιότητα των δικών τους αυγών είναι άλλου επιπέδου.

Βέβαια, η διατήρηση έστω και ενός μικρού κοπαδιού από κότες είναι μια υπόθεση που απαιτεί την ανάληψη ευθυνών, που συνοδεύει κάποια προβλήματα που θα πρέπει να λύσουμε, εφόσον αποφασίσαμε να έχουμε κότες. Θα χρειαστεί να έχουμε επαρκή τροφή και καθαρό νερό, να τις κλείνουμε σε ασφαλή χώρο τη νύχτα ή τουλάχιστον να έχουμε σκύλο στην αυλή για τα αρπακτικά. Πρέπει ακόμα να τις έχουμε σωστά περιορισμένες αν δεν θέλουμε μαζί με τα άγρια χόρτα και τα σκουληκάκια να εξαφανίσουν και ό,τι άλλο έχουμε φυτέψει στο μποστάνι ή στον κήπο.

Παρόλα αυτά, η χαρά να έχεις κότες στην αυλή κάνει όλα αυτά τα θέματα δευτερεύοντα. Έτσι και αλλιώς, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα βιβλιοπωλεία, υπάρχει μεγάλος όγκος βιβλιογραφίας και συμβουλών για τον ερασιτέχνη πτηνοτρόφο. Με λίγο ψάξιμο θα βρούμε οδηγίες και συμβουλές για όλα τα θέματα που μας απασχολούν: τροφές, κοτέτσια, ασθένειες, ασφάλεια, κλπ.

Με μικρή προσπάθεια και μπόλικο μεράκι μπορούμε να απολαύσουμε την παρέα τους, να θαυμάζουμε τα κατορθώματά τους στον κήπο και να έχουμε στο πιάτο μας την πολύ νόστιμη και φρέσκια παραγωγή τους. Για τα παιδιά μας, η επαφή και η γνωριμία με τη φύση γίνεται ευχάριστο παιχνίδι με αυτά τα αξιαγάπητα ζωντανά. Δεν υπάρχει πιο όμορφο θέαμα και μάθημα ζωής από την κλώσα με τα κλωσόπουλά της. Αυτή είναι μια εικόνα που τα παιδιά δεν ξεχνούν ποτέ και τους μαθαίνει την αγάπη και το σεβασμό για την φύση. 

Η φυσική προστασία των αβγών. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από βρώμικα αβγά. Πότε είναι σωστό να πλένουμε τα αβγά. Πώς γίνεται το πλύσιμο με ασφάλεια. Πότε τα αβγά χρειάζονται συντήρηση στο ψυγείο. Τι πρέπει να κάνουμε για να μαζεύουμε καθαρά αβγά που δεν χρειάζονται πλύσιμο.

Γιατί οι κότες τρώνε μερικές φορές τα αβγά τους. Τι κάνουμε για να μη συμβεί αυτό. Ποια μέτρα παίρνουμε αν συμβεί κάποια κότα να τρώει τα αβγά.

Η ιεραρχία στο κοτέτσι και η σημασία της. Οι κίνδυνοι κανιβαλισμού και πώς να τους αποφύγουμε. Πρακτικές συμβουλές και λύσεις.

Ποιες είναι οι προκλήσεις τους χειμώνα για το κουμάσι. Τι πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε υγιείς κότες. 

8 παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή στον ορνιθώνα κατά το χειμώνα.

Υλικά, θέση, συμβουλές για την κατάλληλη τοποθέτηση της κούρνιας

Το πόσο ζουν οι κότες εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσής τους και φυσικά το σκοπό για τον οποίον τις διατηρούμε. Μάθετε πόσο μπορεί να ζήσει μια κότα και ποιο είναι το επίσημο ρεκόρ μακροζωίας που έχει καταγραφεί.

Please reload

bottom of page